För den goda sakens skull
Varje år bidrar IKEA Foundation med värdefull finansiering till organisationer som arbetar för att förbättra livet och miljön för de många människorna runt om i världen. För att fira IKEA Foundation Week den 24–28 oktober presenterar vi några av barnen i familjer som genom de initiativ som stiftelsen stöder förändrar berättelsen om vår planet.
Arthur brinner för att stoppa klimatkrisen. Detsamma gäller hans mamma. Hon arbetar för organisationen We Mean Business, en global ideell koalition som arbetar med några av världens mest inflytelserika företag för att vidta klimatåtgärder.
We Mean Business grundades 2014, med huvudsaklig finansiering från IKEA Foundation, och arbetar för att få stora företag att minska sina utsläpp. Koalitionen sammanför också företagsledare som tillsammans verkar för att få styrande politiker att driva en djärv klimatpolitik. Målet är att halvera utsläppen fram till 2030 och påskynda övergången till en global nettonollutsläppsekonomi fram till 2050.
Koalitionen har till och med lyckats få konkurrerande organisationer att arbeta tillsammans. Ju fler röster, desto större inverkan – ett bevis på att enighet ger styrka.



Arthurs mamma påverkar beslutsfattare
Fabiola var en gång ett av de många barn som kommer till Greklands kust varje år som ensamkommande flykting. Hon flydde från Kamerun när hon bara var 17 år gammal. Tack vare The HOME Project, en internationell humanitär ideell organisation med finansiering från IKEA Foundation har Fabiola kunnat bygga upp ett nytt liv åt sig själv och sin lille son.
The HOME Project grundades 2016 och erbjuder trygghet, stöd och tak över huvudet till det växande antal flyktingbarn som kommer till Grekland varje år, ensamma och rädda, på flykt undan krig och våld i hemlandet. Med 14 hem runt om i landet har The HOME Project hjälpt omkring 800 barn och skapat 170 jobb sedan starten.
Finansiering från IKEA Foundation har gjort det möjligt för The HOME Project att driva tio boenden och inrätta en barnskyddsenhet, bestående av professionella socialarbetare, psykologer, jurister och psykiatriker. Inom enheten utarbetar specialister en individuell utvecklingsplan för varje barn. Syftet är att stödja varje barn inom fyra huvudområden, nämligen psykisk hälsa, utbildning, juridiskt stöd och livsfärdigheter/socialisering. ”HOME syftar dels på en plats att bo på, men står också för Help, Overcome, Motivate, Empower (hjälpa, övervinna, motivera, stärka), vilket är vad vi vill göra med alla vi arbetar med”, säger Sofia Kouvelaki, vd för The HOME Project.

Fabiola hittar en plats hon kan kalla sitt hem
Sarisha bor i Indien. Hon är orolig över de förändrade väderförhållandena i landet. Medan hon är i skolan hjälper hennes mamma små byar att få tillgång till förnybar energi genom att installera solpaneler. Detta är en del av initiativet Global Energy Alliance for People and Planet. En viktig partner till alliansen är IKEA Foundation, som tillhandahåller finansiering och strategiskt stöd för att nå målen.
Alliansen grundades i november 2021 på COP26 – FN:s 26:e klimatkonferens – och har som mål att påskynda investeringar i övergången till förnybara energilösningar i världens tillväxtekonomier. Med hjälp av offentlig och privat finansiering hoppas alliansen kunna leverera tillförlitlig, förnybar energi till 1 miljard människor i Afrika, Asien och Latinamerika. Detta skulle i sin tur kunna förhindra 4 miljarder ton potentiella koldioxidutsläpp, och driva på den ekonomiska tillväxten genom att skapa, möjliggöra eller förbättra 150 miljoner arbetstillfällen i regionerna.
Enligt en rapport från alliansen står energifattiga länder för närvarande för 25 procent av de globala koldioxidutsläppen, vilket skulle kunna öka till 75 procent fram till 2050. Men trots att de representerar nästan hälften av världens befolkning får de bara 13 procent av finansieringen av förnybar energi. Tidigare i år utlovade IKEA Foundation tillsammans med andra viktiga partner ett sammanlagt belopp på 1 miljard USD i bidrag till alliansen för att bekämpa klimatförändringar och energifattigdom. Idag saknar 3,6 miljarder människor tillförlitlig elförsörjning, och 759 miljoner av dem har ingen tillgång till el alls. Detta åtagande att investera i förnybar energi kommer att förbättra människors liv och underlätta deras försörjning, samtidigt som det skyddar vår planet mot skadliga växthusgasutsläpp.
Launched in November 2021 at COP26 – the 26th United Nations Climate Change Conference – the Alliance aims to accelerate investment in the transition to renewable energy solutions in emerging economies worldwide. By tapping into public and private financing, the alliance hopes to deliver reliable, renewable power to 1 billion people in Africa, Asia and Latin America, which in turn could avoid a potential 4 billion tons of carbon emissions, and to drive economic growth by creating, enabling or improving 150 million jobs within the regions.
According to a report published by the Alliance, energy-poor countries are currently responsible for 25% of global CO2 emissions, with a potential increase to 75% by 2050. However, they only receive 13% of renewable energy financing, despite the fact that they represent nearly half of the world’s population. Earlier this year, the IKEA Foundation, along with other anchor partners, pledged a combined sum of US$ 1 billion in grant capital to the Alliance to fight climate change and energy poverty. Today 3.6 billion people don’t have a reliable electricity supply – 759 million of whom don’t have any access at all. This commitment to invest in renewable energy will improve people’s lives and power their livelihoods, while protecting the planet from harmful greenhouse gas emissions.



Sarishas mamma har solens kraft
Sarah och hennes mamma bor i Meshenani, vid foten av Kilimanjaro. Området har ett halvtorrt klimat och en gång i tiden blomstrade marken tack vare två långa regnperioder. Men i takt med att klimatförändringarna påverkar de globala temperaturerna och vädermönstren har området drabbats av torka och höga temperaturer. De två kvinnorna ingår i en grupp Maasai-kvinnor som arbetar för att återställa marken i ett tio hektar stort område som en del av Green Future Farming-programmet, som stöds av IKEA Foundation.
Sarahs mamma arbetar för Justdiggit, en organisation som möjliggör för jordbrukare i afrikanska områden som drabbats av torka att väcka nytt liv i torr mark genom traditionella jordbrukstekniker. Med hjälp av modern teknik och sociala medier har Justdiggit skapat ett onlineverktyg för att hjälpa jordbrukare att hitta och lära sig rätt återställningstekniker för sin mark. De delar sedan vad de lärt sig med andra jordbrukare i området så att de tillsammans kan göra den torra marken grön igen. Det bidrar inte bara till att sänka temperaturen i det lokala området, utan återställer också tillgången på vatten och mat, för att inte tala om försörjningsmöjligheterna.
Genom mobiliseringen av jordbrukssamhällen har Justdiggit återställt 300 000 hektar mark och återskapat 9,7 miljoner träd. Som en del av FN:s program för återställning av ekosystemet 2021–2031 har Justdiggit som mål att ge 350 miljoner jordbrukare möjlighet att återställa hela den afrikanska kontinenten. Tillsammans med Justdiggit ger IKEA Foundation kvinnor, familjer och samhällen möjlighet att hugga i och göra Afrika grönt igen.



Maasai-kvinnorna väcker liv i marken
Nyhed hoppas följa i sin moster Maroas fotspår och ansluta sig till Läkare utan gränser, en internationell medicinsk humanitär organisation som tillhandahåller livsviktig medicinsk vård i några av världens fattigaste samhällen. IKEA Foundation har sedan 2013 stöttat Läkare utan gränsers arbete genom att bidra ekonomiskt till livräddande vård för de många människor som drabbas av några av de värsta humanitära katastroferna runt om i världen.
Läkare utan gränser hjälper till när katastrofen slår till, med allt från att förse samhällen som drabbats av torka med vatten och livsmedel till att administrera livräddande läkemedel mot dödliga sjukdomar som malaria, ebola och kolera.

Vill du veta mer? Lyssna på dessa tre avsnitt med våra kollegor, partner och medarbetare på IKEA, så får du veta mer om hur vi arbetar med våra fokusområden: klimat och försörjning.